top of page
Familjehem, fosterfamiljen, föreläsning, biologiskt barn

På den här sidan vill jag samla mina egna tankar kring mina erfarenheter som biologiskt barn i familjhem och dela insikter och tips. Jag vill även förmedla all den samlade erfarenhet min familj har även från perspektiven familjehemsföräldrar och placerade barn. Den sista kunskapsbiten jag har är alla de meddelanden, berättelser och livsöden jag fått från andra som växt upp som antingen  biologiska/hemmavarande- eller placerade barn, samt all information jag fått från nuvarande familjehem, jourhem och personal från socialtjänsten när jag föreläst runtom i Sverige.

Hur påverkas de biologiska barnen av att vara familjehem?

Att öppna sitt hem för placerade barn kan vara en givande och meningsfull handling för hela familjen. Många familjehemsföräldrar beskriver det som en möjlighet att göra en skillnad i ett barns liv, men det är också en process som påverkar alla i familjen, inklusive de biologiska barnen. I detta blogginlägg tänkte jag berätta om hur att växa upp i ett familjehem påverkade mitt liv som biologiskt barn  — både de positiva och de utmanande aspekterna.

1. Ökad förståelse och empati

En av de mest påtagliga positiva effekterna för biologiska barn är att de ofta utvecklar en djupare känsla av empati och förståelse för andra människor. När de växer upp tillsammans med placerade barn som har haft en svår bakgrund, lär sig de biologiska barnen om olika livssituationer och utmaningar som inte är lika vanliga i deras eget liv. De får uppleva hur viktigt det är att stötta andra och hur deras egen roll kan bidra till att skapa trygghet och stabilitet för ett annat barn.

Biologiska barn får en konkret lektion i att se världen genom andra människors ögon, vilket kan leda till att de blir mer öppna och förstående individer i framtiden.

2. Delade resurser och tid

En av de största utmaningarna för biologiska barn i ett familjehem är att de kan känna att de måste "dela" sina föräldrar med ett annat barn, som ofta kräver mycket tid och uppmärksamhet. Placerade har ofta komplexa behov på grund av trauman eller instabilitet i deras tidigare liv, och detta kan resultera i att familjehemsföräldrarna behöver lägga extra mycket tid och energi på att stötta dem.

För de biologiska barnen kan detta ibland kännas som att de får mindre tid med sina föräldrar, vilket kan leda till känslor av avundsjuka eller osäkerhet. Det är därför viktigt att familjehemsföräldrar hittar en balans där de ger sina biologiska barn den uppmärksamhet och det stöd de också behöver, även om hushållet har växt.

3. Färdigheter inom konflikthantering och samarbete

Att växa upp i ett familjehem kan också hjälpa biologiska barn att utveckla starkare sociala färdigheter, särskilt när det kommer till att hantera konflikter och samarbete. När nya barn kommer in i familjen måste biologiska barn ofta lära sig att anpassa sig till nya familjedynamiker och samspelet med det placerade barnet eller barnen. Det kräver tålamod, flexibilitet och ibland en del kompromisser.

Genom denna process lär sig barn att hantera förändringar, lösa konflikter och arbeta tillsammans för att skapa en harmonisk familjemiljö. Detta kan vara en värdefull livskunskap som de tar med sig in i vuxenlivet.

4. Känslomässiga utmaningar och förlustkänslor

En annan aspekt att ta hänsyn till är de känslomässiga utmaningarna som biologiska barn kan ställas inför när ett placerat barn lämnar familjen. Familjehem är vanligtvis en temporär lösning, vilket innebär att det placerade barnet förr eller senare kommer att återvända till sin biologiska familj eller flyttas till en annan långsiktig vårdnadsplacering. För biologiska barn, som kanske har byggt upp starka band till det placerade barnet, kan detta vara en smärtsam och förvirrande upplevelse.

Känslan av förlust kan vara svår att hantera för ett barn, särskilt om de har investerat mycket känslomässigt i sitt förhållande med det placerade barnet. Här är det viktigt att föräldrarna pratar öppet om känslor och hjälper sina biologiska barn att bearbeta den sorg eller tomhet de kan känna när deras syskon flyttar.

5. Stolthet och personlig utveckling

Många biologiska barn känner en djup känsla av stolthet över att vara del av en familj som gör en skillnad i världen. Att se sina föräldrar öppna sitt hem för ett behövande barn och själva delta i att skapa trygghet kan stärka deras självkänsla och känsla av ansvar.

Denna känsla av att "göra något gott" kan också bidra till deras egen personliga utveckling och ge dem en positiv bild av vad det innebär att vara medmänniska.

Slutsats

Att vara en del av ett familjehem påverkar biologiska barn på många sätt — både positiva och utmanande. Det kan stärka deras empati, samarbetsförmåga och känsla av ansvar, men det kan också leda till känslomässiga utmaningar och behovet av att dela resurser och uppmärksamhet. Det är därför viktigt att familjehemsföräldrar noga överväger hur hela familjen kommer att påverkas av att ta in ett placerat barn och att de ger sina biologiska barn den tid och det stöd de behöver för att känna sig trygga och sedda.

Genom att ha öppna samtal och aktivt stötta de biologiska barnen genom processen kan familjen navigera dessa förändringar tillsammans och göra familjehemsupplevelsen positiv för alla inblandade.

Trots de brister som fanns och fortfarande finns så tror jag på familjhemssystemet. Att vara familjehem är otroligt givande och leder till ett bättre liv för barn som så desperat behöver trygga vuxna. Jag vill säga tack till alla familjehem där ute och om du funderar på att bli familjehem så vill jag verkligen uppmuntra dig till att ta detta steget!

Hur påverkas biologiska barn av att vara familjehem - lista

  1. Ökad förståelse och empati

  2. Delade resurser och tid

  3. Färdigheter inom konflikthantering och samarbete

  4. Känslomässiga utmaningar och förlustkänslor

  5. Stolthet och personlig utveckling

bottom of page